zaterdag 13 september 2014

Interview Gerda Schimmel

Gistermorgen had ik een interview met beeldend kunstenaar Gerda Schimmel in mijn radioprogramma Kunst Compleet.
Gerda komt uit Schoorl en maakt textielsculpturen waarbij zij o.a. zeildoek gebruikt. Het stugge zeildoek wordt op een speciale manier aan elkaar geregen waardoor nieuwe mensfiguren of dieren ontstaan. Het gebruikte zeil krijgt op deze manier letterlijk en figuurlijk een tweede leven.
Het werk is monumentaal waarbij gelaagdheid in materie, vorm en inhoud belangrijk zijn.
Voor de Boterhal in Hoorn maakte zij voor de Noord Holland Biƫnnale een grote vogelachtige constructie van zeildoek die weer te maken had met het thema van de NH Biƫnnale, het Noord Hollands Kanaal.
Naast haar autonome werk heeft zij voorheen veel voor het jeugdtheater gedaan. Dit heeft geresulteerd in installatieachtige werken die zij nu maakt i.s.m. componist Bastiaan Buissink en kunstenaar Annelies Horden. Voor de Kunst10daagse in Bergen gaat zij met Bastiaan en Annelies en een aantal andere kunstenaars rond het Oude Hof installatieachtige werken neerzetten. Ook hierbij speelt hergebruikt materiaal bij de kunstenaars een grote rol.
Daarnaast is zij bezig met een onderzoek naar oude klederdrachten, vooral het speciale opvouwen,  wat uiteindelijk tot een nieuw kunstwerk moet leiden.
Ik ben in ieder geval erg benieuwd!

Tussendoor hadden we nog een telefonisch interview met Sibo Brinkerink van de Artotheek Heerhugowaard. Volgend weekend, 20 en 21 september, is het n.l. Kunst- en Atelierroute in Heerhugowaard en Sibo praat er uitgebreid over.
Al met al is de uitzending zo voorbij en hadden Gerda en ik nog wel een uurtje door kunnen praten over haar kunstwerken.

Natuurlijk hebben we ook muziek gedraaid die Gerda had meegenomen: o.a. 'A Perfect Day' van Lou Reed, Nina Simone en Wende Snijders met 'La Vie en Rose'.

Volgende week vrijdag 19 september wordt deze uitzending herhaald!
www.compleetfm.nl
www.gerdaschimmel.nl
Werk van Gerda i.s.m. Annelies Horden 
En Bastiaan Buissink


Geen opmerkingen:

Een reactie posten