maandag 20 juli 2015

Interview Ria Bakker

Afgelopen vrijdag ben ik weer begonnen met mijn radioprogramma Kunst Compleet. Het plan was eerst om in augustus te beginnen maar zowel Ron als ik waren er wel weer aan toe en bovendien weten we niet hoelang het programma en Compleet FM nog bestaan. Ik wil niet al te pessimistisch zijn maar nu Alkmaar Centraal ons probeert in te lijven en de licensie voor vijf jaar nog steeds niet afgegeven is, probeer ik voor die tijd nog zoveel mogelijk programma's te maken.

Deze keer was beeldhouwster Ria Bakker te gast. Ria komt uit Oud Karspel en speelde dus een thuiswedstrijd. Ria is op latere leeftijd begonnen met beeldhouwen bij Crejat in Alkmaar en heeft vanaf het begin abstract gewerkt. Inspiratie haalt ze vaak uit de natuur. Ook vindt ze het boeiend om zonder vooropgezet plan aan de slag te gaan en zich te laten leiden door de vorm van de steen. Meestal heeft ze echter al een idee en daar zoekt ze vervolgens de steen bij uit.
Daarnaast werkt Ria 1x per week met verstandelijk gehandicapten die zij de fijne kneepjes van het werken met speksteen aanleert. En dat vindt zij erg leuk om te doen.
Als favoriete kunstenaar noemde Ria o.a. Barbara Hepworth, een van de belangrijkste (vrouwelijke) Engelse beeldhouwers van de vorige eeuw. Ook zij maakte vooral hele grote abstracte beelden, vaak met een gat erin, die Ria zeer bewondert.
Natuurlijk had Ria ook muziek meegenomen. Van Nederlandstalig tot klassiek: Ria vindt veel dingen mooi. We draaiden o.a. Edith Piaff met 'C'était une histoire d'amour', Charley Luske met 'Houten hart' en Aafje Heynis met 'Dank sei Dir, Herr' van Bach.
Al met al hadden we een heel gezellig gesprek. Het uur was dan ook zo om.

A.s. vrijdag 24 juli wordt deze uitzending herhaald en wil je meer weten over Ria's werk, kijk dan op:
www.riabakker.com
www.compleetfm.nl

Werk van Ria Bakker


Geen opmerkingen:

Een reactie posten