zaterdag 9 januari 2016

Interview Petra Talsma

Gisteren had ik een goed interview met Petra Talsma in mijn radioprogramma Kunst Compleet.
Petra is beeldend kunstenaar, komt uit Bergen maar heeft haar atelier op de Sluistuinen in Alkmaar.
Volgens haar een prachtig atelier op het Sluistuinencomplex aan het kanaal vlakbij Koedijk in een mooie landelijke omgeving.
Petra heeft de kunstacademie (Minerva) in Groningen gedaan en daarna de Jan van Eijckacademie in Maastricht. Petra maakt beelden en collages maar schildert en tekent ook. In het werk van Petra zijn tegenspraken ingebouwd: de grote vazen die zij maakt blijken lichtgewichten - ze zijn gemaakt van kippengaas en piep- en purschuim. Vormen die vast en stevig waren, zijn zacht geworden en kneedbaar alsof ze op het punt staan te smelten. Door de vorm van de vazen lijken het net mensen die met elkaar communiceren, soms heel duidelijk maar ook vaak onhandig en ontroerend.
In haar andere werk, o.a. collages zijn restvormen de eigenlijke vormen geworden. Binnen is buiten. Haar werk is niet eenduidig, maar beweegt zich tussen abstractie en realisme.
In haar huidige tekenwerk die zij baseert op krantenartikelen staan communicatie tussen mensen, humor en relaties ook centraal. In speciale boekjes staan per bladzijde uitgewerkte tekeningen in zwart-wit die er allemaal even prachtig uitzien.
Helaas was het uur zo om. We hadden nog wel een uur door kunnen praten.
Overigens noemde Petra Giorgio Morandi als een van haar favoriete kunstenaars, o.a. om zijn eenvoudige stillevens, dagelijkse voorwerpen en monochroom kleurgebruik.

Natuurlijk had Petra ook muziek meegenomen. Een greep uit haar keuzes: Ede Staal met 'Hoge Land' (vanwege Groningen), Glen Gould met de 'Goldberg Variaties' en Leonie Jansen met 'Oh Suzanne'.

Volgende week vrijdag 15 januari wordt deze uitzending herhaald.
www.compleetfm.nl




Geen opmerkingen:

Een reactie posten