zaterdag 2 november 2013

Interview Jolanda Gerrmann

Gisteren was Jolanda Gerrmann te gast in mijn radioprogramma Kunst Compleet.
Jolanda komt uit Alkmaar en is beeldend kunstenaar. Zij schildert voornamelijk realistische en magisch realistische olieverfschilderijen op groot formaat. De afgelopen jaren heeft zij veel succes gehad met haar werk. Al jaren zit ze bij een vaste galerie en doet goede zaken op beurzen als PAN Amsterdam. Helaas heeft de recessie ook bij haar de verkoop doen minderen en heeft ze het lesgeven weer op moeten pakken. Wat zij overigens erg leuk vindt.
Jolanda's werk kenmerkt zich vooral door (naakt) modellen, stillevens en landschappen in een toneelachtige, decorachtige situatie of setting. Vooral de schilderijen met modellen en maskers doen mij erg denken aan het carnaval in Venetië. Achter de maskers schuilt het gevoel van het model en de situatie die Jolanda probeert weer te geven. De schoonheid van mensen, stoffen, dieren en objecten zijn ook belangrijke items in haar werk.
Het afgelopen jaar heeft zij een ommezwaai gemaakt naar het meer realistische werk. Nu schildert zij alleen het gezicht van het model vanaf de ogen tot de mond. Deze close-ups zorgen ervoor dat we nog dichter bij het gevoel van het model en het gevoel dat Jolanda wil overbrengen komen.
Jolanda gebruikt de techniek van het fijnschilderen, zoals Rembrandt en Titiaan dat deden. Tijdens haar cursussen en workshops kun je deze techniek leren.
Jolanda had ook muziek meegenomen die we tijdens de uitzending gedraaid hebben. Deze keer alleen klassieke muziek o.a. uit de opera 'Orfeo&Euridice' van Gluck, 'Che fara senza Euridice', en van Fauré het 'Sanctus'. 'Zwaartekracht' van Helen Botmans nieuw EP sloot daar mooi bij aan.
Op mijn vraag wat ze nog zou willen in de toekomst, zei ze; 'Een leuke man!'

Deze uitzending wordt volgende week vrijdag 8 november herhaald.

www.jolandagerrmann.nl





Geen opmerkingen:

Een reactie posten