vrijdag 29 november 2013

Interview met Lieke Zwijsen

Vanmorgen was beeldend kunstenaar Lieke Zwijsen te gast in mijn radioprogramma Kunst Compleet.
Lieke komt uit Bergen en maakt "lange" tekeningen; haar werk vult letterlijk en figuurlijk de ruimte door de langgerekte werken van soms wel vier meter en die geïnspireerd zijn op de jonge vrouw.
In haar werk draait het vooral om de houding van de jonge vrouw. De puber met haar slungelige, kwetsbare houding waarin tegelijkertijd de onzekerheid van de jeugd doorschemert maar ook het vrolijke en spontane van die leeftijd zoals Lieke dat zelf herinnert.
Ze tekent alleen de lijnen die essentieel zijn om betekenis te geven aan die houding.
Een vastomlijnd plan heeft ze zelden. Haar werk ontstaat tijdens het maken ervan.
De portretten tekent zij op behangpapier waarna zij met acrylverf, Japanse inkt, collagematerialen en soms stof de portretten verder uitwerkt. Kleurrijk is haar werk zeker. Hoewel het een kwetsbare leeftijd is, probeert Lieke ook het plezier van de adolescentie te vertolken door veel kleur te gebruiken. Ook haar recente familieportretten/collages getuigen hiervan. Het gaat er om de goede herinneringen uit je jeugd te koesteren en te herkennen.
Als favoriete kunstenaars noemde Lieke Niki de Saint Phalle, om haar kleurrijke werken en de Nana's én Charley Toorop omdat zij ondanks moeilijke tijden toch altijd de kracht vond om te blijven werken.
Natuurlijk had Lieke ook muziek meegenomen die we tijdens de uitzending gedraaid hebben. Earth, Wind & Fire met "Boogie Wonderland" en Pharrel Williams met "Happy" gaven wel goed aan waar Lieke voor staat.

Deze uitzending wordt volgende week vrijdag 6 december herhaald.
www.liekezwijsen.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten