vrijdag 13 december 2013

Interview met Harry Agema

Vanmorgen had ik een interview met beeldend kunstenaar Harry Agema in mijn radioprogramma Kunst Compleet.
Harry is naast keramist, ook schilder, graficus en sieradenmaker. Hij woont en werkt in Bergen.
Na zijn opleiding aan de lerarenopleiding VLVU, Nederlands en Handvaardigheid, is Harry, in de jaren tachtig, in de leer gegaan bij keramiste Ina Bakker om van daaruit het kunstenaarsvak op te pakken. Bij Ina Bakker leerde hij o.a. Japanse theekommen draaien die hij eigenlijk nog steeds maakt. Het ritueel van het theedrinken; het leven, de aarde, de ziel en de dood, komt terug in het maken en gebruiken van de theekommen.
Omdat we allebei dezelfde opleiding hebben gedaan, ik Nederlands en Tekenen/Kunstgeschiedenis, hebben we meteen een leuke klik. Al voor de uitzending hebben we het over docenten die we allebei gehad hebben en taal en kunst, items die voor ons allebei in die combinatie belangrijk zijn gebleven.

Harry neemt al ongeveer 20 jaar de huidstructuur van zijn handen als uitgangspunt voor zijn beeldend werk. De vormen van handlijnen, de contouren van zijn handen en eventuele beschadigingen, zoals wondjes en krassen, inspireren hem. Huidstructuren bestaan uit lijnen, vormen, vierkanten, sterren, driehoeken en o.a. cirkels. Begrippen die in de beeldende kunst ook uitgangspunten kunnen zijn.
De werken die hij maakt verwijzen naar die handlijnvormen, die hij x, y of xy - composities noemt. De letters x en y staan voor het x en y chromosoom. Een vrouw ontstaat uit de combinatie (xx) en de man uit (xy) ; elke man heeft dus een vrouwelijk x - chromosoom. Harry werkt met deze polariteiten die hij tot eenheid wil brengen.
Met het vrouwelijke (x) gaat bijvoorbeeld expressie en intuïtie gepaard en met het mannelijke (y) de rationaliteit en de ordening. Het gaat Harry hierbij niet om de archetype uitbeelding van man of vrouw maar meer wat hem zelf innerlijk en uiterlijk bezighoudt.
Veel van deze thema's zijn terug te vinden in vooral zijn grafische werk en het schilderwerk. De laatste twee jaar echter zijn de x-composities (het vrouwelijke en het organische) ook terug te zien in zijn keramiek en porselein.
Op het ogenblik is Harry's werk te zien in het MCA in Alkmaar en vanaf 28 februari t/m 6 april 2014 heeft hij een expositie in galerie de Kapberg in Egmond a/d Hoef.

Omdat Harry helaas geen tijd had om zelf muziek mee te nemen, hebben we tijdens de uitzending wat toegankelijke jazz en natúúrlijk kerstmuziek gedraaid. Deze keer 'Gabriel's message' van Sting en 'It's beginning to look a lot like Christmas' van Michael Bublé.
Op mijn vraag of hij nog nieuwe media naast grafiek, keramiek en schilderen zou willen aanboren, gaf hij aan nog wel iets met film te willen doen: "Omdat je als kunstenaar altijd de mogelijkheid moet openhouden iets nieuws te proberen. Daar ben je kunstenaar voor."

Volgende week 20 december wordt deze uitzending herhaald.

www.bekijk.exto.nl

X - compositie

Y- compositie




Geen opmerkingen:

Een reactie posten