maandag 12 mei 2014

Interview Simone Tuinenburg

Afgelopen vrijdag had ik een interview met Simone Tuinenburg in mijn radioprogramma Kunst Compleet.
Simone is beeldend kunstenaar en woont in Oostzaan maar komt oorspronkelijk uit Alkmaar. Ze is ook nog eens een oud-buurmeisje en dat maakt het interview een stuk makkelijker omdat we het kennismaken achterwege kunnen laten.
Simone maakt o.a. polyester beelden en daarnaast schilderijen, met af en toe een uitstapje naar glas, m.n. sieraden en toegepaste kunst. Vooral in haar beelden en schilderijen komt haar thema 'dagelijkse handelingen' goed tot uiting. De dagelijkse handelingen die automatisch uitgevoerd worden hebben kracht en gaan uit van rituelen die elk mens onbedoeld in zijn/haar leven heeft. Het 'gepruts' zoals Simone dat noemt, dat voor elk mens herkenbaar is: van een rits die niet dicht wil gaan tot een panty die je in je haast kapot trekt. Zolang het maar menselijk is.
Door deze beelden in een andere omgeving te zetten dan normaal ontstaat een vervreemdend effect. Een beeld van een vrouw die haar hond uitlaat is vrij normaal, maar zet deze in een vitrine of etalage of in een heel andere onverwachte setting dan krijgt het pas effect. De eerste reactie van de kijker; "is dat nou echt?", zorgt natuurlijk voor een extra dimensie.
We praten ook nog even over de Boterhal waar Simone net als ik lid van is en verder komt Jaap Borgers aan de telefoon om te praten over SCHoK, de Schoorlse Kunsten die van 12 t/m 15 juni gehouden worden.
Al met al een leuke en volle uitzending die dan ook zo voorbij is.

Natuurlijk had Simone muziek meegenomen: Prince met 'When Doves cry' en natuurlijk 'Alice' van Doe Maar, omdat ze daar als puber al een enorme fan van was.

Deze uitzending wordt vrijdag 16 mei herhaald.

www.simone.tuinenburg.nl


1 opmerking:

  1. Hè wat leuk. Ik wist niet van het interview. Grappig dat Simone door een kennis geïnterviewd is. Ik heb wel de tentoonstelling in de boterhal gezien uiteraard. Mooi.

    BeantwoordenVerwijderen