maandag 23 juni 2014

Van Oostsanen in het Stedelijk Museum Alkmaar

Afgelopen vrijdag heb ik in het Stedelijk Museum Alkmaar de tentoonstelling van Jacob van Oostsanen gezien.
Van Oostsanen (ca. 1475-1533) wordt gezien als de eerste Hollandse meester, nog voor Rembrandt en van Hals. Vanuit zijn atelier aan de Amsterdamse Kalverstraat voorzag hij de welgestelde burgerij en de geestelijkheid o.a. van prachtige schilderijen. Tegelijkertijd produceerde zijn familiebedrijf prenten voor de wat minder welgestelden.
De tentoonstelling is opgezet als een drieluik en te zien op drie locaties.: het Stedelijk Museum Alkmaar, de Grote Kerk in Alkmaar en het Amsterdam Museum (voorheen het Historisch Museum A'dam)
In Alkmaar is een compleet overzicht van leven en werk van Van Oostsanen te zien, met topstukken uit binnen- en buitenland, waaronder schilderijen, tekeningen en glasruitjes maar o.a. ook geborduurde mantels voor de kerk. Niet alleen Jacob zelf komt aan bod, ook zijn schilderende familieleden passeren de revue.
Hoewel het oude "meuk" is en de onderwerpen veelal religieus, is het wel een hele mooie tentoonstelling geworden. Vooral de houtsnedes vind ik mooi. Het werk van Oostzanen is sowieso erg fraai, mooi van kleur en details en de afwerking van alle voorwerpen is bijzonder goed. Van Oostzanen verstond zijn vak en dat is te zien. Ook de tentoonstelling zelf is goed opgezet en de informatie is duidelijk en toegankelijk.
Het is zeker de moeite waard om te gaan kijken en dat kan helaas alleen deze week nog! 
De tentoonstelling eindigt in ieder geval in Alkmaar op 29 juni.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten