zondag 26 oktober 2014

Interview met Marinus Klap

Afgelopen vrijdag had ik een interview met Marinus Klap in mijn radioprogramma Kunst Compleet.
Marinus is o.a. beeldhouwer en komt uit Bergen.
We beginnen het gesprek met de Kunst10Daagse in Bergen die afgelopen week plaatsvond. Voor Marinus is het de 22ste keer dat hij meedoet en dat is natuurlijk een hele prestatie. Helaas is het afgelopen week niet echt goed weer geweest en het bezoekersaantal valt wat tegen. Gelukkig zijn er wel ėcht belangstellenden langsgekomen wat de 'schade' dan weer een beetje beperkt.
We praten daarna natuurlijk uitgebreid over zijn werk als kunstenaar. Het uitbeelden van de menselijke figuur, alleen of in een groep, is een steeds terugkerend thema, waarbij Marinus zowel beweging als emoties als leidraad heeft. Dit alles heeft geleid tot de ontwikkeling van een eigen stijl, die in zowel zijn geabstraheerde figuren, als in zijn abstracte werk herkenbaar is.
De mensfiguren zijn geabstraheerd en gestileerd met weinig details veelal uitgewerkt in brons of polyester. Vrijheid en verbondenheid met elkaar en de wereld zijn ook veel terugkerende thema's.
De laatste jaren heeft Marinus het schilderen en tekenen weer opgepakt waarbij deze mensfiguren ook weer een grote rol spelen. Het werk van Marinus is zowel in Nederland als in het buitenland op verschillende plekken te bewonderen.
Aan het eind van het jaar heeft Marinus een expositie bij galerie Hoeve Rijlaarsdam waar hij ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag 70 beelden laat zien. Ondanks zijn leeftijd, of waarschijnlijk dankzij zijn leeftijd stopt hij voorlopig nog niet, in ieder geval zoals hij dat zelf zegt:' zolang de gezondheid goed blijft, want dat is het belangrijkste!'

Natuurlijk had Marinus muziek meegenomen die we tijdens de uitzending gedraaid hebben. Veel muziek uit Spanje e.o. omdat hij daar een tweede huis en atelier heeft: o.a. Maria Dolores Pradera met 'Romance a Ocaña' en Manitas de Plata met 'Guitarra de Oro'.

A.s. vrijdag 31 oktober wordt deze uitzending herhaald.

www.compleetfm.nl
www.marinusklap.nl





Geen opmerkingen:

Een reactie posten