woensdag 6 mei 2015

Interview Hans van Marwijk

Afgelopen vrijdag had ik een interview met beeldend kunstenaar Hans van Marwijk in mijn radioprogramma Kunst Compleet.
Hans komt uit Bergen, is schilder en kwam al op heel jonge leeftijd door zijn ouders in aanraking met kunst en kunstenaars. Zijn vader had namelijk een kapperszaak in Bergen en als de rekening een keer niet betaald kon worden, kreeg Hans als tegenprestatie teken of schilderles van de betreffende kunstenaar. Zo heeft hij o.a. les gehad van Mies Bloch, Jaap Sax en Nico Berghout.
Na de middelbare school volgde hij een schriftelijke cursus aan de Parijse Academie waar hij vooral de techniek van het schilderen leerde, iets waar hij nu nog veel profijt van heeft. En hoewel hij zelf ook jaren een kapperszaak heeft gehad, is hij altijd op professioneel niveau blijven schilderen.
Zijn werk bestaat uit realistische schilderijen met een hang naar desolate landschappen en dorpsgezichten, een sober kleurpalet met hier en daar een kleuraccent. Zijn liefde voor Frankrijk speelt ook een grote rol in zijn werk. Darnaast is zijn werk geïnspireerd door een oom van hem, schilder Jan van Marwijk.
Hans is een gezellige verteller en het uur is dan ook zo voorbij. We hadden nog wel een uur kunnen praten over Bergen, Frankrijk, het KCB en de voordelen van een kunstenaarsvereniging, en af en toe een wijntje bij de Pilaren. :)
Als favoriete kunstenaar noemt Hans o.a. Weissenbruch, Mesdag en Breitner. En ik begrijp dat!

De muziek was deze keer ook van Hans. Veel Franstalig natuurlijk: Julien Clerc met 'Dormez' (op dezelfde dag jarig als Hans), Charles Aznavour met 'La vie est faite de hasard', maar ook Connie Stuart en 'Wat voor weer zou het zijn in Den Haag'. Mooi taalgebruik natuurlijk en perfecte articulatie en dictie. Daar houden we van!

Deze uitzending wordt a.s. vrijdag herhaald.

www.hansvanmarwijk.nl
www.compleetfm.nl

Le Fôret Bleue - Hans van Marwijk


Geen opmerkingen:

Een reactie posten