dinsdag 14 juni 2016

'Hacking Habitat'

Vorige week zondag met Jeroen én Edo en Janneke (goede vrienden én onze Documenta Buddies) naar de tentoonstelling 'Hacking Habitat' in Utrecht.
Hacking Habitat presenteert werken van meer dan 80 internationale kunstenaars die werken op het grensvlak van kunst, technologie en sociale verandering: met o.a. Susan Hiller, William Kentridge, Aram Bartholl, Joseph Beuys, Metahaven, Johan Grimonprez, Laura Kurgan en Roy Villevoye. De tentoonstellng is ingedeeld in 4 subthema's n.l. Data and Surveillance, Finance and its Logics, Destructive Forces at Work en Violence and its Counterstrikes. Hacking Habitat maakt ons bewust van de hightechsystemen die de regie hebben over onze samenleving én biedt tools die we kunnen gebruiken om te ontsnappen aan die regulering en controle.
De 4 subthema's zijn duidelijk vertegenwoordigd alleen dat laatste...ontsnappen aan...nou ja, het zal wel...Desondanks is het écht een fantastische tentoonstelling! Een 'kleine Documenta' met als hoogtepunt, natuurlijk, de film van William Kentridge 'The Refusal of Time'.
Vier jaar geleden heb ik deze film op de Documenta in Kassel gemist door de hitte dus ik ben blij dat ik 'm nu maar liefst 2x gezien heb. We beginnen eerst met deze film hoewel hij op het einde van de uitgezette route zit. Op het einde van de route zien we 'm nog een keer, maar dan een paar uurtjes later, en dan ben ik toch echt wel moe van alle indrukken en neem de film minder goed op. Goed dus dat we 'm het eerste bekeken hebben en ik vind het echt super indrukwekkend! Zó goed gedaan. Het zijn zo'n 5 films die qua verhaallijn en techniek in elkaar overlopen en gaan over de ontdekking en standaardisering van tijd. Je blijft kijken.
Alleen voor deze film moet je eigenlijk heen maar helaas, de tentoonstelling is alweer afgelopen. 
Ander goed werk o.a. van Stanza, een elektronische stad gebaseerd op Londen, het Hitler beeld van Roy Villevoye....ach, te veel om op te noemen!
We zijn verwend door alle goede exposities die we regelmatig zien dus we worden al een beetje blasé ;) maar Hacking Habitat komt zeker in de top 5 van dit jaar.



Stanza - The Nemesis Machine (London)

Fernando Sanchez Castillo - Guernica Syndrome


William Kentridge - The Refusal of Time

Geen opmerkingen:

Een reactie posten