zaterdag 30 juli 2016

Interview Jonna Balk

Gisteren had ik een leuk interview met beeldend kunstenaar Jonna Balk in mijn radioprogramma Kunst Compleet. Jonna komt uit Amsterdam en is, na haar studie aan de HKU, sinds 2011 actief als kunstenaar.
Haar werk bestaat uit tekeningen en schilderingen die gemaakt worden op verouderde en verweerde materialen als sloophout en verroest ijzer. Daardoor lijken het objecten en is de grens tussen 2d en 3d vager geworden. Er zijn voornamelijk verstilde ruimtes te zien die in combinatie met het materiaal gaan over menselijke zwaarte: dat wat vastgeroest, geïsoleerd is en verdragen wordt.
De inspiratie ligt in veroudering en verwering en daarbij gebruikt Jonna het verleden voor het heden door o.a. foto's te maken van oude fabriekshallen die aangetast zijn door menselijke aanwezigheid.
Met haar vriend Rob struint zij stad en land af om deze ruimtes te vinden maar ook om oud verweerd materiaal mee te nemen naar haar atelier/loods in Almere.
Als kunstenaar maar ook als mens is het voor Jonna belangrijk een bepaalde vrijheid te behouden om te kunnen werken en niet mee te gaan in het circus van verwachtingen en verplichtingen die je kunt hebben als jong en succesvol kunstenaar. Ondanks het succes is het belangrijk dat zij zichzelf kan blijven en het zou zomaar zo kunnen zijn dat zij over vijf jaar in Frankrijk of Spanje zit om het avontuur op te zoeken en daar te gaan werken.

Als favoriete kunstenaar, een vast item in Kunst Compleet, noemde Jonna Anselm Kiefer. En dat kan ik me voorstellen!
Natuurlijk had Jonna ook muziek meegenomen. We draaiden o.a. 'Canto Ostinato' van Simeon ten Holt en Coldplay met 'Adventure of a lifetime'.

Volgende week wordt deze uitzending herhaald. Kijk daarvoor op www.compleetfm.nl en sinds kort ook op RTV80!


Werk van Jonna Balk





Geen opmerkingen:

Een reactie posten