zondag 14 augustus 2016

Picasso in Holland

Afgelopen woensdag ben ik met vriendin en Artfarm-collegaatje Bonnie naar het Stedelijk Museum Alkmaar geweest. We hebben daar de tentoonstelling 'Picasso in Holland' bezocht én de tentoonstelling over Gerrit Willem van Blaaderen.
De Picasso tentoonstelling trekt veel bezoekers dus krijgen we voor het eerst, volgens mij, in de geschiedenis van het SMA een tijd mee. We kunnen pas om half twee naar binnen dus bekijken we eerst de goede documentaire over 'Picasso in Holland'.
Picasso verblijft in de zomer van 1905 enkele weken in Noord-Holland, m.n. in Schoorl en Schoorldam. Daar tekent hij o.a. de molens en de boerenmeisjes en maakt hij uitstapjes naar Hoorn en Alkmaar. Twee van deze schetsboeken zijn te zien tijdens de tentoonstelling en twee gouaches die hij geduurde de zomer van 1905 gemaakt heeft: 'La belle Hollandaise' en 'Les trois Hollandaises'.
Verder is er nog een stoel te zien waarop Picasso gezeten heeft tijdens het schetsen in een café in Schoorldam. En dat is het! Twee gouaches, twee schetsboeken en een stoel.
Ik begrijp het enthousiasme van het SMA en het is mooi werk, dat moet gezegd worden, het is ook een mooi ingerichte tentoonstelling maar het is wel erg karig allemaal. "Dan ben ik blij dat ik een museumjaarkaart heb"; zei zij als échte Hollandaise.
Dan naar van Blaaderen. Van Blaaderen (1873-1935) werd in zijn tijd gezien als een van de belangrijkste moderne kunstenaars van Nederland. Er hangen landschappen, stillevens en reisimpressies en je kunt goed de verschillen in licht, kleur en compositie zien van de verschillende tijden en gebieden waar van Blaaderen geschilderd heeft. Mooie complete tentoonstelling maar wel een tikkeltje braaf zoals het SMA eigenlijk de laatste jaren ook is.
Cappuccino met walnotentaart toe; toch een goed bestede middag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten