vrijdag 24 januari 2014

Interview met Elisabeth Leyen

Vanmorgen was beeldend kunstenaar Elisabeth Leyen te gast in mijn radioprogramma Kunst Compleet.
Elisabeth is keramiste en woont in Dirkshorn. Omdat zij oorspronkelijk uit Bergen komt en er voorheen veel kunstenaars bij haar ouders over de vloer kwamen, heeft zij de liefde voor de kunst al vroeg meegekregen.
Haar liefde voor keramiek komt voort uit haar fascinatie voor klei als aards materiaal. Het draaien, het echte pottenbakken met een schopschijf leerde zij o.a. bij pottenbakker Boersma sr.. Door allerlei andere cursussen op dit gebied te volgen, leerde zij zichzelf verder te ontwikkelen. Helaas moest zij door gezondheidsproblemen het pottenbakken met schijf opgeven.
Gelukkig kon zij zich verder ontwikkelen met klei door handvormen te maken en deze te glazuren en vervolgens raku te stoken. Door dit bijzondere warmteproces van het raku-stoken ontstaan er barstjes in het glazuur. Elisabeth legt vervolgens het werk in een rookton waardoor de barsten nog meer benadrukt worden en zo ontstaat de typische Elisabeth Leyen keramiek.
Een belangrijk thema in Elisabeths werk zijn vogels. Van eenden tot lepelaars en van jan-van-genten tot roodborstjes. Naast de vorm en kleur gaat het Elisabeth voornamelijk om het vrijheidsgevoel die de dieren haar geven.

Naast haar werk als kunstenaar heeft Elisabeth nog iets wat haar uniek maakt. Zij verzamelt n.l. sinds haar elfde jaar gedichten en tekeningen van beroemde kunstenaars. Zij is hiermee begonnen door de bekende schilder Matthieu Wiegman, die op het terrein van haar ouders woonde, te vragen in haar poëzie-album te schrijven. In zo'n vijftig jaar heeft zij 3 poëzie-albums verzameld met werk van vele bekende kunstenaars. Tijdens de uitzending heeft zij een aantal van deze poëzie-album gedichten voorgelezen o.a. van Marte Röling, Remco Campert en Rutger Kopland. Ook Jan Wolkers en Pat Andrea ontbreken niet in het album.
Op mijn vraag wat ze met de albums wil gaan doen zei ze: Uitgeven!
Naast deze albums wil ze alle verhalen die zij hierover heeft opgeschreven laten publiceren. Een andere grote wens is deze albums aan het Rijksmuseum in Amsterdam te schenken voor hun collectie.

Elisabeth had natuurlijk ook muziek meegenomen. Zo hebben we o.a. Nina Simone, Aretha Franklin en Carly Simon gedraaid.

Deze uitzending wordt volgende week vrijdag 31 januari herhaald.

www.compleetfm.nl




Geen opmerkingen:

Een reactie posten