vrijdag 10 januari 2014

Interview met Jonne en Jan Willem Bakker van galerie Aurora

Vanmorgen waren Jonne en Jan Willem Bakker van galerie Aurora te gast in mijn radioprogramma Kunst Compleet.
Galerie Aurora, een galerie aan huis, is vorig jaar april gestart in het oude politiebureau in Noord Scharwoude als aanvulling op uitgeverij Aurora. Deze uitgeverij hebben Jonne en Jan Willem in 1986 opgezet na een vraag van een bevriend kunstenaar die graag zijn kunstansichtkaarten aan de man wilde brengen. Met behoud van uitkering, toen kon dat nog, zijn ze de uitgeverij begonnen en na vijf jaar konden ze zefstandig draaien.
Zowel de uitgeverij als de galerie representeert kunstenaars die kunst en spiritualiteit als onderwerp hebben. Veel figuratief werk natuurlijk met een verhalende, fantasierijke, filosofische en spirituele kant maar ook mandala's en tekstkaarten met spreuken of levenswijsheden. In de loop der jaren is de collectie uitgebreid van ansichtkaarten, dubbele kaarten, geboortekaarten, verjaardagskalenders en posters naar complete kunstboeken van kunstenaars die in het bestand van Aurora zitten. Bekende kunstenaars binnen dit genre als Jos van Wunnik en Marja de Lange hebben inmiddels een boek via uitgeverij Aurora uitgebracht.
De (huis) galerie is er nu bij gekomen. Een logisch vervolg eigenlijk op al die jaren als uitgeverij gewerkt te hebben. Het goede contact met de kunstenaars staat voorop en voor het publiek die de kaarten b.v. kennen is het leuk het werk van de kunstenaars eens in het echt te zien. Het is de bedoeling dat elk jaar twee exposities georganiseerd worden. De exposerende kunstenaars kunnen tijdens de exposities zelf iets vertellen over hun werk waar het publiek bij is, wat weer een meerwaarde voor de galerie is. Daarnaast organiseert Aurora lezingen in de galerie waarbij 'anders kijken naar kunst' centraal staat.
Kortom, een bevlogen stel mensen dat als motto heeft: "verdieping brengen in het beleven van kunst".
Aangezien het kunstklimaat in Nederland op het ogenblik maar 'schraal' is zoals zij zeggen, raden ze kunstenaars aan vooral door te gaan en tegen de stroom in kunst te blijven maken. Dat doen zij tenslotte zelf ook!

Ook deze keer hadden mijn gasten zelf muziek meegenomen die we tijdens de uitzending gedraaid hebben. Bijzondere muziek met hier en daar een spiritueel tintje: o.a. Sytse Buwalda met 'Fructus for Sytse' en Hesperian met 'El Caut des Aucelles'.

Volgende week vrijdag 17 januari wordt deze uitzending herhaald.

www.compleetfm.nl
www.aurora-art.com

Boek 'Transformatie in kleur' van Jos van Wunnik
Uitgegeven door Aurora

Geen opmerkingen:

Een reactie posten