vrijdag 4 april 2014

Interview Ronald Kraayeveld

Vanmorgen had ik een interview met Ronald Kraayeveld in mijn radioprogramma Kunst Compleet.
Ronald is o.a. hoofdredacteur geweest van Tableau magazine, schrijft kunstboeken en opent morgen 5 april een nieuwe galerie in Noord Scharwoude.
Een mooie gelegenheid dus om hem uit te nodigen voor mijn programma. Lokaal kunstnieuws, zeker in de gemeente Langedijk, is namelijk wat schaars.
Zaterdagmiddag 5 april verricht burgemeester Cornelisse van Langedijk de opening van de nieuwe kunstgalerie met modern-klassieke en hedendaagse kunst. Galerie Ronald Kraayeveld organiseert vijf tot zes keer per jaar exposities met schilderijen, tekeningen en beelden van bekende kunstenaars en aanstormend talent.
De openingsexpositie brengt schilderijen en tekeningen van de in 1914 in Alkmaar geboren kunstenaar Pierre Struys. Deze expositie is o.a. ook georganiseerd ter herdenking van zijn honderdste geboortejaar. Struys, die in 2001 in Montreux overleed, is de enige Alkmaarse kunstschilder die over de hele wereld heeft geĆ«xposeerd in belangrijke musea en galeries. Werk van Struys is in Nederland maar zelden tentoongesteld. Zijn werk kenmerkt zich door een zeer vitaal en expressief kleurgebruik.
Ronald kende Struys persoonlijk. Struys was een aangetrouwde oom en Ronald bezocht zijn tante en oom regelmatig in Montreux waar zij bijna hun hele leven woonden. Ronald vertelt geanimeerd over de rondritjes in Zwitserland in de sportauto's van Struys. Omdat Struys staar had, mocht Ronald op jonge leeftijd al het stuur van hem overnemen.
Drie weken voordat Struys stierf, bezocht Ronald hem nog met het boek dat hij over Struys geschreven had. 

Naast de exposities heeft Ronald een grote collectie affiches en kunstboeken die ook getoond en verkocht gaan worden in de galerie. Verder is hij bezig met het schrijven van zijn tiende kunstboek dat dit jaar nog moet verschijnen. Voor iemand die al met pensioen is, zit hij in ieder geval niet stil.
De ruimte boven de galerie is inmiddels ingericht als atelier voor zijn vrouw Theresia.

Ronald had ook muziek meegenomen die we tijdens de uitzending gedraaid hebben.
Als groot tangoliefhebber en danser kon tangomuziek natuurlijk niet ontbreken: Rosana Falasca met La Cumparsita. En een beetje jazz voor de afwisseling: 'I hear a Rapsody' van John Coltrane.

Volgende week vrijdag 11 april wordt deze uitzending herhaald.

                                               Pierre Struys - Venetian Scene


Galerie Ronald Kraayeveld is gevestigd in het voormalige ABN AMRO-bankgebouw aan de Dorpsstraat 625, 1723 HC Noord-Scharwoude. Tel. (0226) 344 382 en (0653) 73 64 19.

De galerie is geopend op donderdag en zaterdag van 13-19 uur en op vrijdag van 13-20 uur. Afspraken buiten de openingstijden zijn mogelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten