zondag 13 juli 2014

DRU

Vanmiddag hebben Jeroen en ik een bezoek gebracht aan DRU in Ulft. Ulft ligt onder Doetinchem vlakbij de Duitse grens en de DRU fabrieken zijn bekend om de ijzerindustrie en de nostalgische, veelal oranje, emaillen pannen.
Tegenwoordig is het DRU terrein omgetoverd tot multicultureel terrein met een theater, het ICER museum, restaurants, woningen en een muziekgebouw. En dat alles met behoud van de originele architectuur en industriële vormgeving.
Wij bezoeken natuurlijk het ICER museum: een combinatie van de Achterhoekse ijzerindustrie vanuit historisch en hedendaags perspectief. D.m.v. twaalf 'kabinetten' zie en leer je iets over de ijzerindustrie, gietproducten en de historie van DRU dat van 1754 tot 2003 op dit terrein gevestigd is geweest. Deze kabinetten zijn erg mooi gemaakt met allerlei technische snufjes om de geschiedenis van de ijzerindustrie te duiden. Hier heeft men in ieder geval veel werk van gemaakt en dat maakt het bezoek erg leuk en bijzonder.
Daarnaast is er ruimte voor innovatie zoals nieuwe technieken en 3d printers die de toekomst van DRU en de technische ontwikkelingen laten zien. Dat maakt het wat onsamenhangend qua thema. We begrijpen wel dat men dit toegevoegd heeft om er een moderner tintje aan te geven maar sommige innovaties hebben geen raakvlakken met DRU meer en dat is jammer.
Toch ontbreken de oranje emaillen pannen niet en bij de nieuwste vormgeving komt deze kleur b.v. terug in fluitketels. Hier is pas te zien wat men nu doet en maakt maar dat had van ons wel wat uitgebreider gemogen.
Het museum is pas open, 6 mei j.l. geopend door Willem Alexander en Maxima, en dat merk je. Hoewel het museum tot nu toe veel groepen trekt, zijn wij de enige bezoekers wat leidt tot een privé rondleiding van een van de vrijwilligers. Best leuk natuurlijk, zo komen we net iets meer te weten dan via de informatieborden.
Leuk museum dus voor als je eens wat anders wilt dan kunst. De gebouwen en het terrein zijn sowieso bijzonder om te zien en een bezoekje waard.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten