woensdag 16 juli 2014

Kasteel Huis Bergh

Gisteren een juweel bezocht: Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg!
Een Middeleeuws kasteel omgeven door een heuze slotgracht en halfomsloten door een vestingswal. De bouwgeschiedenis gaat terug tot de 13e eeuw. Een van de grootste kastelen in Nederland en nog helemaal in tact. Het kasteel, de landerijen en kunstverzameling zijn indrukwekkend.
Prof. dr. Henk van Os heeft als adviseur van Huis Bergh de kunstverzameling een nieuwe samenhang gegeven. In de grote hal hangen schilderijen van de vroegere bewoners. De 15e- en 16e- eeuwse portrettengalerij die voor Nederland uniek is, alleen het Rijksmuseum in Amsterdam heeft iets soortgelijks, laat het ontstaan van het portret zien. Daarnaast is er een prachtige verzameling getijdenboeken met miniaturen en penwerk te zien. Hebben die colleges van van Os eindelijk bij mij impact gehad. :)
Jeroen gaat nog even de toren in met een gids om de muntenverzameling van de eigen Muntslagerij te zien en maakt wat foto's boven vanaf de toren met natuurlijk een prachtig uitzicht.
Na afloop nog een cappuccino met gebak, alweer in het omgebouwde koetshuis en daarna tevreden terug naar de camping. Een bijzonder welbestede middag!

                                               


Geen opmerkingen:

Een reactie posten