zaterdag 24 januari 2015

Interview Gijs van Noort

Gistermorgen had ik een interview met beeldend kunstenaar Gijs van Noort in mijn radioprogramma Kunst Compleet.
Gijs studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en woont en werkt sinds 1984 in Amsterdam.
Tot ongeveer 2009 speelden organische vormen, die vaak associaties opriepen met delen van het menselijk lichaam, een belangrijke rol in zijn werk. Deze voorwerpen bevonden zich aanvankelijk in een landschappelijke omgeving. De landschappelijke omgeving is de laatste jaren steeds meer plaats gaan maken voor een architectonische. In het meest recente werk is de architectonische ruimte het onderwerp geworden en evolueert deze naar een object. Hoewel het vaak een ontsnappen aan de dagelijkse werkelijkheid is, zorgen de architectonische ruimtes wel voor een herkenbare situatie.

Gijs maakt daarnaast, in dezelfde thematiek, etsen, films en installaties. We praten in dat kader ook over de expositie 'Wormholes Project' in Galerie de Meerse in Hoofddorp. Speciaal voor deze expositie heeft Gijs een film gemaakt waarin je als het ware door architectonische ruimtes gecombineerd met de natuur dwaalt. Geen utopie maar wel even ontsnappen aan de werkelijkheid en de tijd waarin we leven. In dit geval slaat 'Wormholes Project' op de verschillende ideeën en theorieën over parallelle tijd en niet op de wormholes uit de science fiction.
Deze expositie, die hij samen met zijn vrouw Marli Turion heeft, is nog te zien t/m 15 februari.

Ook hebben we dit jaar bij Kunst Compleet een nieuw item, n.l. 'favoriete kunstenaars'. Altijd een moeilijke keuze want de meeste kunstenaars hebben er zo veel. Gijs noemde voornamelijk Amerikaanse kunstenaars uit de jaren '50, waaronder Ellsworth Kelly en Donald Judd, vooral vanwege het compromisloze werk.

Natuurlijk had Gijs ook muziek meegenomen. Dit keer, omdat Gijs van ouderwetse blues houdt o.a.: Memphis Slim met 'Havin Fun' (om de 'rammelende' piano) en Jimi Hendrix met 'Little Wing'.

Deze uitzending wordt volgende week vrijdag 30 januari herhaald.

www.compleetfm.nl
www.gijsvannoort.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten