zondag 18 januari 2015

Lucebert. Thuis in Bergen

Vanmiddag hebben Jeroen en ik de Lucebert-tentoonstelling en de tentoonstelling van KCB-leden in Kranenburgh bezocht.
Wat een leuke, mooie en interessante expositie is dit! We gaan allebei blij weer naar huis.

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat Lucebert (1924-1994) overleed. Wat ging er om in het hoofd van Lucebert? Waar werkte hij? En op wat voor manier kwam zijn werk tot stand? De tentoonstelling Lucebert. Thuis in Bergen, die nog tot 12 april is te zien, geeft antwoord op die vragen. KRANENBURGH wekt de wereld van Lucebert tot leven alsof hij het atelier zojuist heeft verlaten. Het atelier is ook daadwerkelijk nagebouwd. Bezoekers kunnen platen draaien, boeken bekijken uit Luceberts boekenkast, kennismaken met zijn vrienden en familie en in de geest van de kunstenaar zelfbedachte woorden en gedichten schrijven.
Deze tentoonstelling is echt de moeite waard! Wij vinden zo'n interactieve tentoonstelling geweldig.

Het maakt het hele gebeuren veel echter en indrukwekkender. We zetten ook nog een van Luceberts langspeelplaten op, hij hield niet alleen van jazz maar ook van funk, en willen meteen als we thuis zijn onze platenspeler van zolder halen. :)

Na een cappuccino gaan we naar het oude gedeelte van Kranenburgh, waar Lucebert overigens nog een tijdje heeft gewoond, en bekijken de tentoonstelling van KCB-leden die n.a.v. het gedicht van Lucebert "ik tracht op poëtische wijze..." werk gemaakt hebben. De tentoonstelling heet officieel "Chaos en Schoonheid", en dat vind ik ook wel een beetje. Veel goed werk maar hier en daar missen we in sommige werken de link met Lucebert. 
Een goed bestede middag dus en wie weet gaan we nog een keer.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten