vrijdag 7 augustus 2015

Schlessart - "Zeit Raum"

Vandaag naar Schlessart aan de Voert in Bergen voor de expositie "Zeit Raum" van Theo Eissens en zijn vrouw Vera Louise Scheerlink.
De expositie laat werk zien van beide kunstenaars over Berlijn en omgeving waar nog talloze gebouwen staan die hun bestemming zijn kwijtgeraakt en aan hun lot worden overgelaten. Hier bevindt zich o.a. Beelitz Heilstätten, een complex ziekenhuizen, gebouwd in 1904 als sanatorium voor tbc-patiënten uit de Duitse hoofdstad.
Theo Eissens werk bestaat uit foto's samengevoegd tot schilderijen waarop de lege ruimtes van de ziekenhuizen te zien zijn. De 'fotoschilderijen' zijn niet alleen bedrukt en beschilderd maar zijn ook voorzien van kleurvlakken en banen die het grafische en het desolate van de ruimtes benadrukken.
Uitgangspunt voor Vera Louise Scheerlink zijn niet de gebouwen zelf maar juist de intensieve menselijke activiteit die daar plaats heeft gevonden. Portretten van meestal vrouwelijk personeel, verpleegsters en beroemde verpleegsters zoals Florence Nightingale worden gecombineerd met ziekenzalen en werksituaties. Ook hier fotoportretten gemixt op canvas en vervolgens bewerkt met diverse technieken als inkt en olieverf.
Het werk van Scheerlink is vooral poëtisch en combineert fantastisch met het zakelijke werk van Eissens. Een bijzondere expositie dus daar aan de Voert!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten