vrijdag 13 september 2013

Interview met Peter Korver

Vanmorgen was beeldend kunstenaar Peter Korver te gast in mijn radioprogramma Kunst Compleet.
Peter komt oorspronkelijk uit Bergen maar woont al jaren in Amsterdam. Hij maakt muurschilderingen, maar dan niet op de geijkte manier. We kennen muurschilderingen vaak als doorkijkjes of trompe l'oeil in restaurants of op muren in tuinen of gebouwen om de kijker op het verkeerde been te zetten. Vaak zijn het landschappen en een 'vergissing van het oog' zo gezegd. Maar hoewel zijn muurschilderingen wel hetzelfde effect beogen, zijn de onderwerpen meer autonoom en met veel vakmanschap, precisie en details gemaakt. Als onderwerp kiest hij vaak dieren als slakken, slangen, gekko's, vissen en vogels. Omdat Peter van oorsprong historicus en bioloog is, zijn zijn onderwerpen vaak in een natuurhistorische context geplaatst waarbij de geschiedenis en de plek van een gebouw een belangrijke rol spelen. Daarnaast speelt het besef van een kunsthistorische achtergrond een rol bij de inhoud en filosofie van zijn werk.
Zijn opdrachtgevers zijn particulieren, in binnen- en buitenland maar ook bedrijven en internationale corporaties.
Op mijn vraag of hij ook 'vrij' werk maakt, gaf hij als antwoord dat vrij of in opdracht werken voor hem eigenlijk hetzelfde zijn. Ook bij een opdracht een 17e eeuws plafond op te knappen, komen zijn 'eigen' dieren als slakken of gekko's altijd om de hoek kijken.
Naast klassieke muziek, had Peter ook 'Go West' van the Pet Shop Boys meegenomen. Als tegenwicht voor alle 'zware kost' mag het ook weleens licht en uitbundig zijn.

Het interview wordt volgende vrijdag 20 september herhaald.

www.peterkorver.com
www.compleetfm.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie posten