vrijdag 21 maart 2014

Interview met Expo72

Vanmorgen had ik een interview met Bram Bus en Marvin den Bakker van Expo72 in mijn radioprogramma Kunst Compleet.
Expo72 is onderdeel van Life072, het evenementencomplex en dé culturele broedplaats aan de Koelmalaan 310 in Alkmaar. Expo72 bestaat uit een galerie, een artshop en een workshopruimte/werkatelier.  Binnenkort komt daar misschien een buitenterras met beeldentuin bij. Daarnaast is er ook een educatief programma waarbij kinderen o.a. kennis kunnen maken met kunst d.m.v. de lessenserie "Hoezo Kunst?!"
Bram is tentoonstellingsmaker/curator bij Expo72 en Marvin vooral coördinator.
Hoewel ze eigenlijk net begonnen zijn, september vorig jaar, timmeren ze al behoorlijk aan de weg met exposities die ruimte geven aan beginnende en gerenommeerde kunstenaars. Authenticiteit en kwaliteit staan voorop, hoewel er ook ruimte is voor autodidacten en een enkele goede amateur.
Volgens Bram kan hij pas oordelen over het werk van kunstenaars als hij het daadwerkelijk gezien heeft maar dan wéét hij het ook.
Marvin vertelt vooral over de huidige expositie met Job Versteeg en Alfredex. Deze expositie is nog te zien tot 5 april a.s.. Alfredex exposeert een selectie van posters en poëzie en Job Versteeg beelden met een symbolische verbeelding van de verbinding met de natuur en heden en verleden. Verder zijn er houtskooltekeningen te zien van Harry Emans.
Natuurlijk praten we over het slechte kunstklimaat in Alkmaar. Een onderwerp dat mij ook na aan het hart ligt. Door de vele bezuinigingen en wegvallen van kunstinstellingen in Alkmaar zijn er nog maar weinig plekken waar moderne en hedendaagse kunst te zien is. Behalve de Kunstuitleen, het Grafisch Atelier, Hal 25, de Telefooncentrale en 072 is er niets en dat is natuurlijk belachelijk voor een stad als Alkmaar.
Als het aan de mannen van Expo72 ligt komt daar snel verandering in. Zij hopen dan ook op een betere samenwerking tussen de bestaande instellingen en proberen met Expo72 een ontmoetingsplek te zijn waar kunstenaars en bezoekers zich thuis voelen.

Natuurlijk hadden Bram en Marvin ook muziek meegenomen. Deze keer o.a. Steve Harley (een Alkmaarse muzikant) en P.J. Proby met 'Stage of Fools'.

Volgende week vrijdag 28 maart wordt deze uitzending herhaald.

www.compleetfm.nl
www.expo72.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie posten