zaterdag 8 november 2014

Interview met Zeger en Annelies Jonk

Gisteren had ik een interview met Zeger en Annelies Jonk in mijn radioprogramma Kunst Compleet.
Zeger en Annelies zijn de eigenaren van museum- en beeldentuin Nic Jonk in Groot Schermer. Omdat het museum en de beeldentuin volgend jaar 50 jaar bestaat komen zij uitgebreid praten over de feestelijkheden volgend jaar.
Eerst hebben we het natuurlijk over het werk van Nic Jonk en zijn kenmerkende organische, vloeiende, plastische vormen en rondingen in brons. Veelal met als thema de vrouw, walvissen en dolfijnen maar ook mythologische figuren en het thema vruchtbaarheid. Hoewel Nic vooral beeldhouwer is geweest heeft hij de laatste jaren vanwege zijn gezondheid ook veel geschilderd en zeefdrukken gemaakt. Zijn werk wordt na zijn dood in 1994 nog steeds verkocht zowel in het binnen- als in het buitenland. Omdat hij vastgesteld heeft dat er van elk beeld nog 7 afgietsels gemaakt mogen worden, is het dus nog steeds mogelijk een beeld van Nic Jonk aan te schaffen. Zeger vertelt dat er vorig jaar nog een groot beeld is aangekocht door een universiteit in Nashville, Amerika.
Annelies vertelt uitgebreid over de feestelijkheden van volgend jaar. Zo wordt er voor het eerst een biografie over Nic Jonk uitgegeven en staan er verschillende optredens en muziekuitvoeringen gepland. Harry Sacksioni komt o.a. optreden en er staan nog meer optredens met bekende muzikanten op het programma. Daarnaast komt er natuurlijk een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Nic Jonk die op 11 juli feestelijk geopend gaat worden. Het is die dag ook de verjaardag van Nic.
Als laatste hopen Zeger en Annelies volgend jaar het ANBI certificaat te krijgen zodat het museum en de beeldentuin officieel tot museum gerekend gaan worden en bezoekers ook met een museumjaarkaart binnen kunnen komen. Dat zou wel een kroon op alle werkzaamheden van de afgelopen jaren betekenen.

Tussendoor heb ik nog een telefonisch interview met Helen Botman. Haar theaterprogramma 'Vleugelvrouw' krijgt een voortzetting en dat is natuurlijk goed nieuws. In november in de Beun in Heiloo en in december in het Scagontheater in Schagen. Voor kaartjes: even op de website van de theaters kijken!

Deze keer heb ik de muziek uitgezocht die we tijdens het programma gedraaid hebben: o.a. Bruno Mars met 'Moonshine', Birdie met 'Wings' en the Corrs met 'Breathless'.

Deze uitzending wordt volgende week vrijdag 14 november herhaald.

www.compleetfm.nl
www.nicjonk.nl




Geen opmerkingen:

Een reactie posten