maandag 15 juni 2015

'Manifesten' in Kranenburgh Bergen

Afgelopen woensdag heb ik met Sandra S. de tentoonstelling Manifesten in Kranenburgh Bergen bezocht.
Manifesten is bedacht door beeldend kunstenaar Folkert de Jong die zelf uit Bergen komt.
Met de tentoonstelling Manifesten biedt KRANENBURGH een platform voor discussie over de prikkelende vraag: wie bepaalt kunst? Maar ook: moet kunst mooi zijn? Moet kunst begrijpbaar zijn? En moet kunst prikkelen?
Kunstenaars, het publiek en verzamelaars kunnen zich uitspreken en hun ideeën ter plekke wereldkundig maken. Doel is samen met het publiek een nieuw pamflet/manifesten op te stellen.
 Stellingen van kunstenaars van nu en honderd jaar geleden vormen de inspiratiebron.
Op Manifesten is werk te zien van Folkert de Jong en veertien geestverwanten. Tot de generatie van vroeger behoren kunstenaars van de Bergense School en andere expressionisten, destijds de avant-garde van de kunstwereld. Die laatste groep discussieerde voortdurend over kunst en de plaats in de samenleving. Tot op de dag van vandaag zit dat reflecteren in het DNA van kunstenaarsdorp Bergen. 

De titel van de tentoonstelling Manifesten verwijst naar twee manifesten, die het maatschappelijk engagement van de twee groepen kunstenaars typeren. Het eerste werd honderd jaar geleden geschreven door Piet van Wijngaerdt, één van de grondleggers van de Bergense School en het tweede manifest Horror Vacui door Folkert de Jong en zijn kunstvrienden.

Ik vind het een 'lastige' tentoonstelling. Hoewel we de opzet begrijpen en regelmatig stickers plakken op de borden met stellingen, vinden we de werken die tentoongesteld worden niet altijd even samenhangend. We missen een soort clou. Dat je tegenwoordig kunst moet ervaren en dat kunst zelfs letterlijk gevaarlijk kan zijn, is duidelijk maar de keuze voor nu juist deze groep hedendaagse kunstenaars ontgaat ons. Naar mijn mening zijn er vast wel betere kunstenaars die de diverse stellingen onderschrijven.
De vergelijking met de Bergense School komt ook niet zo tot zijn recht omdat men hiervoor de benedenzaal heeft ingericht en er geen directe relatie is met de werken in de bovenzalen.
Deze expositie heeft goede recensies gekregen en ook dat begrijp ik. Ik kan me n.l. voorstellen dat de kunstwereld wel behoefte heeft aan duiding van hedendaagse kunst en de toekomst daarvan maar voor het gewone publiek zal deze tentoonstelling niet makkelijk zijn.
Manifesten is nog te zien t/m 31 augustus.

Werk van Folkert de Jong


Geen opmerkingen:

Een reactie posten